Μεταμόσχευση Μαλλιών – Δρ. Παντελής Βάλβης

Αλωπεκία από άγχος: Επαναφέρετε την υγεία των μαλλιών σας

αλωπεκία από άγχος

Έχετε σκεφτεί πόσο επηρεάζει το σώμα μας και την εμφάνισή μας το άγχος; Το στρες έχει διάφορες επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, τόσο σε ορμονικό επίπεδο όσο και στην εμφάνισή μας. Μάλιστα, το άγχος έχει βαθιά επιρροή στην εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών, καθώς μπορεί είτε να προκαλέσει τριχόπτωση ή να συμβάλει σε αυτήν. Υπάρχουν δύο τύποι τριχόπτωσης που μπορούν να προκληθούν (ή να επιδεινωθούν) από το στρες, η τελογενής αλωπεκία και η γυροειδής αλωπεκία. Αν και η αλωπεκία από άγχος είναι συνήθως προσωρινή, μπορεί να διαρκέσει μήνες, προκαλώντας πρόσθετη ανησυχία και επιδεινώνοντας την αρχική συναισθηματική ένταση. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σχετικά με αυτό το ζήτημα, ειδικά αν σας προβληματίζει έντονα. 

 

Τύποι στους οποίους διακρίνεται η αλωπεκία από άγχος 

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους αλωπεκίας, με τους δύο πιο συνηθισμένους να είναι η τελογενής τριχόρροια και η γυροειδής αλωπεκία. Η τελογενής τριχόρροια είναι η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης λόγω άγχους. Η τελογενής τριχόρροια προκύπτει από διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη απώλεια τριχών σε καθημερινή βάση. Φυσιολογικά, περίπου το 10% των τριχών είναι στη φάση αποβολής (τελογενής φάση), αλλά σε περιπτώσεις τελογενούς τριχόρροιας, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30%. Αυτό συμβαίνει συνήθως ξαφνικά, μήνες μετά από κάποιο γενεσιουργό αίτιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι το άγχος. Η κατάσταση δεν είναι κληρονομική και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και φύλων, ενώ είναι συνήθως διάχυτη, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και όχι μόνο συγκεκριμένα σημεία. Η τελογενής τριχόρροια συνήθως ξεκινά 2-3 μήνες μετά το αγχωτικό γεγονός και διαρκεί για αρκετούς μήνες. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης δεν είναι μόνιμος, και τα μαλλιά συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά μόλις υποχωρήσει το στρεσογόνο αίτιο. 

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια άλλη μορφή τριχόπτωσης που συχνά προκύπτει από το άγχος. Μάλιστα, αποτελεί μια πιο ιδιαίτερη και σύνθετη μορφή τριχόπτωσης, καθώς συνιστά στην πραγματικότητα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλείται συνήθως από έντονο άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να επιτίθεται λανθασμένα στους θυλάκους των τριχών, οδηγώντας σε τριχόπτωση. Η μορφή αυτή αλωπεκίας εκδηλώνεται με αιφνίδια τριχόπτωση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ολική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή σε πλήρη απώλεια τριχών σε όλο το σώμα. Αν και η γυροειδής αλωπεκία είναι συχνά προσωρινή, σε ορισμένα άτομα μπορεί να παραμείνει και να απαιτήσει ιατρική παρέμβαση για να αναπτυχθούν ξανά τα μαλλιά. 

 

Πώς να διαχειριστείτε την τριχόπτωση που προκαλείται από το άγχος

Ευτυχώς, η τριχόπτωση που προκαλείται από το άγχος είναι συνήθως αναστρέψιμη, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής καταφέρει να διαχειριστεί την αγχωτική κατάσταση που πυροδότησε την απώλεια μαλλιών. Σε περίπτωση ωστόσο που παρά τη διαχείριση του άγχους η απώλεια μαλλιών είναι εκτεταμένη και δεν αποκαθίσταται εύκολα, υπάρχουν λύσεις. Σε πρώτη φάση, μπορεί να συσταθούν διατροφικές αλλαγές ώστε να συμπεριληφθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών, όπως η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος, το σίδηρο και οι βιταμίνες Α, C, D και Ε, οι οποίες ενισχύουν την επανέκφυση των μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που ενδυναμώνουν τους θύλακες των τριχών.

Για άτομα που βιώνουν πιο προχωρημένη αλωπεκία από άγχος, όπως η γυροειδής αλωπεκία, συνήθως χρειάζεται μια πιο ισχυρή προσέγγιση με σκοπό την επανέκφυση των μαλλιών. Βέβαια, η εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα μαλλιά μπορεί να επανεμφανιστούν χωρίς θεραπεία, ενώ σε άλλες απαιτείται πιο στοχευμένη παρέμβαση, ειδικά αν η γυροειδής αλωπεκία που προκαλείται από το άγχος επιδεινώνεται ή επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς. 

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την έκταση της τριχόπτωσης, με κύριο στόχο τη διακοπή της ανοσολογικής επίθεσης στους θύλακες και την προώθηση της επανέκφυσης των μαλλιών. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή αποτελούν την κυρίαρχη θεραπευτική επιλογή, μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από τους θύλακες, ενώ η μινοξιδίλη μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, χορηγούνται από του στόματος κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία διευκολύνουν την επανέκφυση των μαλλιών. Εναλλακτικές θεραπείες όπως η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών μέσω απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων. Εάν η ανοσολογική απόκριση σταθεροποιηθεί, μπορεί να εξεταστεί ως επιλογή η μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία είναι κατάλληλη για ασθενείς με σταθερή, εντοπισμένη γυροειδή αλωπεκία που δεν έχει ανταποκριθεί σε συντηρητικές θεραπείες. Η μεταμόσχευση μαλλιών επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα όταν η νόσος είναι ανενεργή για πάνω από ένα έτος. Ο Δρ. Παντελής Βάλβης είναι διακεκριμένος Πλαστικός Χειρουργός εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις και εμφυτεύσεις μαλλιών από το 1995, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα και τις γνώσεις να αποκαταστήσει διάφορες μορφές τριχόπτωσης με τον ενδεδειγμένο και βέλτιστο τρόπο!

Translate »