Μεταμόσχευση Μαλλιών – Δρ. Παντελής Βάλβης

Αιτίες απώλειας μαλλιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό δεν προκαλεί αισθητή αραίωση των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής, επειδή τα νέα τριχοθυλάκια αρχίζουν να αυξάνονται ταυτόχρονα. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν διαταράσσεται αυτός ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας.

Η ακριβής αιτία της τριχόπτωσης συνήθως σχετίζεται με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Κληρονομικότητα
 • Ορμονικές μεταβολές  και Ασθένειες
 • Φάρμακευτική Αγωγή και Ακτινοθεραπεία

     Κληρονομικότητα

Η πιο συνηθισμένη αιτία της απώλειας μαλλιών η κληρονομικότητα και ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία και εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Συνήθως η αραίωση εμφανίζεται σταδιακά.

Η κληρονομικότητα επηρεάζει επίσης την ηλικία κατά την οποία αρχίζετε να χάνετε τα μαλλιά, το ρυθμό της τριχόπτωσης και την έκταση της φαλάκρας. Η φαλάκρα είναι πιο κοινή στους άντρες και μπορεί να ξεκινήσει από την εφηβεία.

     Ορμονικές Μεταβολές και Ασθένειες

 • Ορμονικές μεταβολές: οι ορμονικές μεταβολές δύνανται να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Τα επίπεδα ορμονών επηρεάζονται επίσης από τον θυρεοειδή αδένα, οπότε και τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
 • Γυροειδής Αλωπεκία: οφείλεται σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και εμφανίζεται με ξαφνική απώλεια μαλλιών που αφήνει ομαλά, στρογγυλά φαλακρά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής ή του προσώπου.
 • Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής: οι λοιμώξεις μπορούν να εισβάλουν στα μαλλιά και στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σας, οδηγώντας απώλεια μαλλιών. Μόλις αντιμετωπιστούν οι λοιμώξεις, τα μαλλιά αναπτύσσονται και πάλι.
 • Ουλωτική Αλωπεκία:  συνήθως είναι αγνώστου αιτιολογίας και εξελίσσεται σταδιακά. Συμπεριλαμβάνει μερικούς τύπους λύκου και σαρκοείδωσης.
 • Τριχοτιλομανία: αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν μια ακαταμάχητη επιθυμία να τραβήξουν τα μαλλιά τους, είτε προέρχονται από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές. Συνδέεται  κυρίως με ψυχολογικά αίτια.
 • Κατάθλιψη και άλλες αιτίες: πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια γενική αραίωση των μαλλιών μετά από ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός. Άλλες αιτίες απώλειας μαλλιών είναι η αιφνίδια και  υπερβολική απώλεια βάρους, ο υψηλός πυρετός, μία χειρουργική επέμβαση ή ένας θάνατος προσφιλούς προσώπου

      Φαρμακευτική Αγωγή και Ακτινοθεραπεία

Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για καρκίνο, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και έλεγχο των γεννήσεων. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει επίσης απώλεια μαλλιών.

Ακτινοθεραπεία στο κεφάλι.: τα μαλλιά μπορεί να μην μεγαλώσουν το ίδιο όπως πριν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται αλωπεκία.

Τα υπερβολικά χτενίσματα ή τα hairstyles που τραβούν τα μαλλιά σας σφιχτά, όπως οι αλογοουρές ή οι κότσοι, μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία.

Θεραπείες μαλλιών με ζεστό λάδι και περμανάντ, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των τριχοθυλακίων και να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών. Εάν εμφανιστούν και ουλές, η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη.

Φόρμα Επικοινωνίας

  Τηλέφωνο*

  Email*

  μεταμόσχευση μαλλιών

  Δευτέρα με Παρασκευή:
  09:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
  μόνο με ραντεβού

  Translate »