Μεταμόσχευση Μαλλιών – Δρ. Παντελής Βάλβης

γυροειδής αλωπεκία

Γυροειδής αλωπεκία και επιλογές για την οριστική αποκατάστασή της

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία συνιστά και την πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τύποι απώλειας μαλλιών, καθένας εκ των οποίων απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί μια πιο ιδιαίτερη και σύνθετη μορφή τριχόπτωσης, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για αυτοάνοση νόσο. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με αιφνίδια τριχόπτωση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ολική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή σε πλήρη απώλεια τριχών σε όλο το σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι γενικά μη ουλωτική και κατά βάση δεν προκαλεί κάποιο πρόσθετο σύμπτωμα πέρα από την απώλεια μαλλιών.

Στις περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, το ανοσοποιητικό σύστημα ουσιαστικά πραγματοποιεί επίθεση στους θύλακες των τριχών, οι οποίοι συνδράμουν στην τριχοφυΐα. Συνεπώς, εμφανίζεται όχι μόνο απώλεια μαλλιών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και αδυναμία της εκ νέου ανάπτυξής τους. Ορισμένοι ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία μπορούν να παρουσιάσουν επανεμφάνιση ενός τμήματος ή όλων των μαλλιών τους χωρίς να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία, ενώ άλλοι ενδέχεται να χάσουν όλα τα μαλλιά τους μόνιμα. Κάποιοι τέλος ασθενείς υπάρχει περίπτωση να περνούν από κυκλικές φάσεις απώλειας και εκ νέου αναγέννησης μαλλιών.


Αίτια γυροειδούς αλωπεκίας

Όπως προαναφέρθηκε, η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών. Αν και το κυρίαρχο αίτιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής αλωπεκίας δεν είναι σαφές, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρείται ότι συνδράμουν στην εμφάνισή της. Αρχικά, φαίνεται να υπάρχει μια γονιδιακή συνιστώσα, καθώς συγκεκριμένα γονίδια, ιδιαίτερα αυτά που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γυροειδούς αλωπεκίας. Δεν αποκλείεται επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνισή της και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τυχόν φλεγμονές ή λοιμώξεις αλλά και το έντονο άγχος. Επίσης, ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις θυρεοειδικές ορμόνες, έχουν συνδεθεί με τη γυροειδή αλωπεκία. Τέλος, τυχόν συνοδές παθολογικές καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D, το μεταβολικό σύνδρομο ή η ατοπική δερματίτιδα διευκολύνουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής απώλειας μαλλιών.


Πώς εκδηλώνεται η γυροειδής αλωπεκία;

Το σήμα κατατεθέν της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η αιφνίδια εμφάνιση σαφώς καθορισμένων, στρογγυλών ή ωοειδών πλακών απώλειας μαλλιών, συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι πλάκες κυμαίνονται σε μέγεθος, καθώς μπορεί να είναι αρκετά μικρές, να συγχωνευθούν ή να επεκταθούν με αποτέλεσμα να καταλάβουν όλη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Με βάση το μέγεθος των πλακών, μπορεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω κατηγοριοποίηση, καθώς μπορεί να εμφανιστεί είτε ολική αλωπεκία, η οποία αφορά σε πλήρη ή οριακά πλήρη απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, είτε καθολική αλωπεκία, δηλαδή καθολική απώλεια τριχών στο σώμα, ακόμη και σε σημεία όπως τα φρύδια, οι βλεφαρίδες ή οι τρίχες στα άκρα.


Πώς αντιμετωπίζεται η γυροειδής αλωπεκία;

Το πώς θα εξελιχθεί η γυροειδής αλωπεκία δε μπορεί να προβλεφθεί. Ενδέχεται ορισμένοι ασθενείς να παρατηρήσουν επανεμφάνιση των απολεσθέντων τριχών μέσα σε μερικούς μήνες χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κάποια θεραπεία. Βέβαια, η εφαρμογή ενός στοχευμένου θεραπευτικού σχεδίου κρίνεται αναγκαία, ιδίως αν το πρόβλημα επεκτείνεται ή δυσχεραίνει την ψυχολογία του ασθενούς. το θεραπευτικό αυτό σχέδιο που θα εφαρμοστεί είναι απόλυτα εξατομικευμένο με βάση την έκταση και τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης και τις μεμονωμένες ανάγκες κάθε ασθενούς. σκοπός είναι η διακοπή της επίθεσης του ανοσοποιητικού στους θύλακες των τριχών και την προώθηση της επανέκφυσης των μαλλιών. Η τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για τη διάχυτη και σαφώς καθορισμένη γυροειδή αλωπεκία. Τα κορτικοστεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση γύρω από τους θύλακες των τριχών, διευκολύνοντας την επανέκφυσή τους. Βοηθητικά μπορεί επίσης να λειτουργήσει και η μινοξιδίλη. 

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν να χορηγηθούν από του στόματος κορτικοστεροειδή, τα οποία καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μειώνουν την συνολική ανοσολογική απόκριση, ενδεχομένως επιτρέποντας την επανέκφυση των τριχών. Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η τοπική έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την έγχυση συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς στο τριχωτό της κεφαλής, που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών απελευθερώνοντας αυξητικούς παράγοντες.

Ενώ η γυροειδής αλωπεκία αντιμετωπίζεται σε πρώτη φάση συντηρητικά, εάν η ανοσολογική απόκριση σταθεροποιηθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να εφαρμοστεί και πιο επεμβατική λύση. Η πιο επεμβατική λύση αυτή δεν είναι άλλη από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Ωστόσο, η καταλληλότητα της μεταμόσχευσης μαλλιών για τη γυροειδή αλωπεκία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκταση και η σταθερότητα της απώλειας μαλλιών, η διαθεσιμότητα των τριχοθυλακιών μονάδων από τις οποίες μπορούν να ληφθούν μοσχεύματα και οι προσδοκίες του ασθενούς. Η μεταμόσχευση μαλλιών ενδείκνυται γενικά για ασθενείς με εντοπισμένη, σταθερή γυροειδή αλωπεκία που δεν έχει ανταποκριθεί με τον επιθυμητό τρόπο στην συντηρητική αγωγή. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπου η νόσος είναι ανενεργή για τουλάχιστον ένα έτος και ο κίνδυνος υποτροπής είναι χαμηλός. Οι ασθενείς με τοπικά εντοπισμένη γυροειδή αλωπεκία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι, καθώς η τοπική φύση της απώλειας μαλλιών διευκολύνει την επίτευξη ενός πιο προβλέψιμου αποτελέσματος. Ο Δρ. Παντελής Βάλβης είναι διακεκριμένος Πλαστικός Χειρουργός εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις και εμφυτεύσεις μαλλιών από το 1995, συνεπώς μπορεί να αποκαταστήσει διάφορες μορφές τριχόπτωσης με το βέλτιστο τρόπο!

Translate »